Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

8.5.2018 * Jednotka * 20,30 * Anglický pacient

Jednotka - 20,30


Réžia: Anthony Minghella
Predloha: Michael Ondaatje
Scenár: Anthony Minghella
Hudba : Gabriel Yared
Hrajú: Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Kristin Scott Thomas, Naveen Andrews, Colin Firth, Julian Wadham, Jürgen Prochnow


Román Michaela Ondaatjeho Anglický pacient (1992), vyznamenaný po svojom vydaní vo Veľkej Británii prestížnou Bookerovou cenou, akoby sa vzpieral filmovému spracovaniu. Príbeh veľkej lásky a zrady, zasadený do konca 30. rokov a do doby 2. svetovej vojny, je rozprávaný v niekoľkých časových rovinách a v pomerne zložitej flashbackovej štruktúre. Ťažko zranený "anglický" pacient (nazývaný tak preto, že bol vytiahnutý z horiaceho britského lietadla) nevie, ako sa volá, ani si nič nepamätá zo svojej minulosti. Keď sú ostatní ranení prevezení, zostane znetvorený muž v opustenom a vyrabované kláštore spolu s kanadskou ošetrovateľkou Hanou, ktorá sa o neho stará a snaží sa s ním komunikovať. Muž, ktorý o sebe tvrdí, že sa volá Lászlo de Almásy, postupne odhaľuje udalosti, ktoré začali pred vojnou v Egypte, kde pracoval pre Kráľovskú geografickú spoločnosť pri mapovaní Sahary, a pokračovali až do júna 1942, kedy Angličania opúšťali Tobruk. Jeho milostný vzťah k manželke kolegu Katharine sa prelína s osudom Hany, ktorá trpí utkvelou predstavou, že všetkým svojim blízkym prináša nešťastie a má strach o sikhského poručíka Kipa, s ktorým sa zblížila a ktorému hrozí neustále nebezpečenstvo pri odstraňovaní nevybuchnutých min.


"... Nejpoetičtější a nejcitlivější film co jsem kdy viděl. ..." kaka na www.csfd.cz

Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

Nova Cinema * 20,00 * dráma TUCET ŠPINAVCOV
Cinemax2 * 20,30 * dráma MAJSTER ŠARKANOV
Plus * 20,35 * animovaný SHREK
ČT1 * 21,35 * dráma TMAVOMODRÝ SVĚT
CS film * 22,00 * dráma ROMEO, JULIE A TMA
Nova Cinema * 23000 * dráma DOLORES CLAIBORNEOVÁ

Krásny večer!

pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat