Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

22.5.2018 * ČT art * 21,15 * Kaos


Kaos

(1984)
ČT art - 21,15


Réžia: Paolo Taviani, Vittorio Taviani
Predloha: Luigi Pirandello
Scenár: Tonino Guerra
HudbaNicola Piovani
Hrajú: Margarita Lozano, Claudio Bigagli, Omero Antonutti, Franco Franchi


Štyri tváre Sicílie. Taliansky film natočený na motívy Noviel na celý rok Luigiho Pirandella. Prológ: Vysoko v skalách chytia pastieri krkavca, sediaceho ako samička na vajciach. To je pre nich dôvod, aby vtáka začali týrať. Hádžu po ňom vajcia a nakoniec mu na krk úväzu zvonec. Krkavec krúži nad krajinou, zo svojej výšky pozoruje "chaos" ľudských životov a duší. A tam, kam zamieri svoj let, sa po štyrikrát odohrá príbeh ... "Som synom Chaosu. Nie prenesene, úplne skutočne. Narodil som sa v dedine blízko hustého lesa, ktorému miestni ľudia hovorili Cavusu, čo je nárečová skomolenina gréckeho slova "chaos". "Týmito slovami Luigiho Pirandella je uvedená snímka Kaos Paola a Vittoria Tavianiových. Štyri príbehy filmu, jeho prológ a epilóg, prevzali tvorcovia z Pirandellovho rozsiahleho cyklu Novely na celý rok (písal ich v rokoch 1901-1919, súhrnne vyšli roku 1922), ktorý mal podať čo najcelistvejší obraz Sicílie a všetkých tamojších spoločenských vrstiev.

"... Filmy Tavianiových bývají úzce spjaty s regionem, ve kterém se odehrávají - "Padre padrone" se Sardinií, "Noc sv. Vavřince" a "Floreal" s Toskánskem. "Kaos" je doslova apoteózou Sicílie a to nejen díky Pirandellově předloze. Už od úvodních leteckých záběrů je snímek nabytý specifickou sicilskou atmosférou a vedle "Geparda" je jednou z nejzajímavějších výpovědí o tomto osobitém ostrově. ..." Crocuta na www.csfd.cz

Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

AMC * 20,00 * dráma ILUZIONISTA
HBO2 * 21,15 * thriller BABY DRIVER
AMC * 22,00 * dráma GANGY NEW YORKU
Cinemax2 * 22,20 * dráma AGUIRRE, HNEV BOŽÍ
Cinemax * 23,05 * vojnový ZACHRÁŇTE VOJAKA RYANA

Krásny večer!

pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat