Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

11.2.2018 * Dvojka * 22,15 * THX 1138


THX 1138

(1971)
Dvojka - 22,15

Réžia: George Lucas
Predloha: -
Scenár: George Lucas, Walter Murch
Hudba : Lalo Schifrin
Hrajú: Robert Duvall, Donald Pleasence, Don Pedro Colley, Maggie McOmie

Celovečerný debut svetoznámeho amerického režiséra, scenáristu a producenta Georga Lucasa prináša temnú víziu budúcnosti, v ktorej je človek zbavený svojej individuality a premenený na biologický stroj. V monštruóznom podzemnom labyrinte žijú uniformovaní obyvatelia, ktorým ich holohlavé lebky dodávajú odľudštenú vizáž. Ich životy sa riadia presným stereotypom a príkazmi "zhora", celé ich životné snaženie je nasmerované výlučne na zvyšovanie produktivity. Hlavný hrdina je jedným z mnohých nádenníkov v tomto ohromnom ľudskom mravenisku a i jeho osobnosť - rovnako ako osobnosť jeho kolegov - je symbolicky zredukovaná do znakov jeho mena - THX 1138. V tomto svete bez individuálnych ľudských životov, emócií a vášní nie je priestor pre nepredvídané a nevypočítateľné. Preto sú všetci obyvatelia povinní užívať denné dávky sedatív, utlmujúcich akékoľvek spontánne ľudské prejavy. Za ich nepovolené vysadenie hrozí prísny trest. THX 1138 pomôže k precitnutiu a následnej vzbure až základná ľudská emócia - láska. George Lucas dôslednou vizuálnou štylizáciou sveta budúcnosti do spektra sterilných studených farieb a sugestívnou prácou so zvukom vytvoril hrozivý orwellovský svet, ktorý sa od súčasnej reality možno nelíši až tak veľmi, ako sa na prvý pohľad môže zdať.


"... Tak to to je ten typ filmu, pri ktorom si chrochtám blahom .... Nádherné vizuálne zábery, šumovo-ruchový podmaz, vedecká fantastika, zvuk i kamera blížiace sa k dokonalosti . Netreba rozumieť výrazom 563 má 3c po 3% na LUH2155 kontakt 5Ec225... To je len ruch, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou filmu. Utopististická vízia totalitnej spoločnosti, ktorá ovláda myseľ i telo jedinca. Jedinca, ktorý prestáva byť jedincom a stáva sa len zrnkom piesku v presýpacích hodinách, ktoré má niekto vo svojich rukách . ... " ripo na www.csfd.cz

Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

Cinemax * 20,00 * scifi PRVÝ KONTAKT
Film Europe * 20,05 * dráma MUSÍME SI POHOVORIŤ O KEVINOVI
Jednotka * 21,30 * dráma ČAS PREBÚDZANIA
Nova * 22,00 * thriller POSLEDNÝ SKAUT
Cinemax * 23,30 * dráma AGUIRRE, HNEV BOŽÍ

Krásny večer!

Žádné komentáře:

Okomentovat